crocosfs.gr

Δια χειρός Μαξίμου και με σαφείς οδηγίες Βάρρας και Μελάς στη διοίκηση του υπό «κατάληψη» ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν βγήκαν… οι καθυστερήσεις που προσπάθησε να παίξει η συντεχνία του ΟΣΔΕ σε ότι αφορά τον διορισμό της νέας διοίκησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχοντας, όπως κάθε φορά, στα χέρια της το χαρτί της πληρωμής των άμεσων ενισχύσεων (προκαταβολή του τσεκ). Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και η «εκλεκτή του εργολάβου» διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, φτιάχνει αυτή την ώρα βαλίτσες και  αποχωρεί από τον Οργανισμό. Καλό ταξίδι και καλό αντάμωμα… στου Σκορδά το χάνι.

Από την 1η Νοεμβρίου πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι ο Γρηγόρης Βάρρας, προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και για μια περίοδο διευθύνων σύμβουλος το δημόσιου φορέα ΑΓΡΟΓΗ, ο οποίος, έκλεισε, όπως έδειξε η ιστορία, για το χατήρι των μετέπειτα «συντονιστών» του ΟΣΔΕ.

Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναλαμβάνει ο έμπειρος επί του θέματος, Δημήτρης Μελάς, ο οποίος, καλείται να αποτυπώσει την εμπειρία του σε έργο ανασύστασης του Οργανισμού και του όλου πλαισίου διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στους παλιούς γνώριμους, κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του ως γενικός γραμματέας αλλά και ως υπηρεσιακός υπουργός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Λέγεται πως η «πολιτική έρημος» την οποία έχει διαβεί το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά το ατυχές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τον έχει κάνει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του και να ακολουθήσει «αυτονομημένη πορεία» στο δύσκολη καριέρα που έχε επιλέξει ως τεχνοκράτης με πολιτικό πρόσημο.

Από τις παραπάνω επιλογές φαίνεται καθαρά πως οι κατευθύνσεις αυτή τη φορά του Μαξίμου είναι σαφείς και κάνουν λόγο για «απελευθέρωση» του αγροτικού χώρου από τα συμφέροντα που έχουν παρεισφρύσει την τελευταία δεκαετία και τα οποία ποδηγετούν τις εξελίξεις προς ίδιον όφελος.

Διαβάστε επίσης: Ο Γρηγόρης Βάρρας νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον ΕΛΓΑ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

Για να γίνει όμως αυτό απόλυτα καθαρό, στην προκειμένη περίπτωση, το θέμα δεν είναι ποιος και με ποιούς όρους θα αναλάβει από δω και μπρός την τεχνική υποστήριξη του Οργανισμού. Το ζήτημα είναι ποιός έχει τον έλεγχο της μηχανογραφικής βάσης, ποιός διαχειρίζεται δηλαδή τα δεδομένα των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ποιός ασκεί πολιτική πληρωμών και διαχείρισης των αγροτικών προγραμμάτων στη χώρα. Με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς, αυτό το έργο δεν εκχωρείται σε κανέναν εργολάβο, έχει να κάνει αυστηρά με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και την άσκηση πολιτικών σε έναν πολύπαθο τομέα παραγωγής και είναι συνυφασμένο με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και εν προκειμένω με του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αρμόδιων Διαχειριστικών Αρχών. 

Εξ άλλου, πολύ δουλειά περιμένει το επόμενο διάστημα και τη νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ, επικεφαλής της οποίας τίθεται, ο πρώην υπουργός Υγείας -προφανώς για λόγους εξυγίανσης- Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ο έμπειρος πολιτικός, επί σειρά ετών βουλευτής Αρκαδίας και γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας για ένα μεγάλο διάστημα, δείχνει να έχει εικόνα της κατάστασης στον Οργανισμό Ασφάλιστης της Αγροτικής Παραγωγής και φυσικά την διάθεση να βάλει εκεί τα πράγματα σε νέες βάσεις. Εκτός από την αποζημίωση των χιλιάδων πληγέντων αγροτών από τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες της τελεταίας χρονιάς, ο κ. Λυκουρέντζος θα κληθεί να διαχειρισθεί με ανοικτό πνεύμα την ανασυγκρότηση του Οργανισμού, όχι μόνο σε επίπεδο Κανονισμού Λειτουργίας αλλά και σε επίπεδο συνεργασίας με τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, θέμα για το οποίο δείχνει να είναι έτοιμη και η αγροτική κοινωνία.

 Ο κ. Λυκουρέντζος είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. στις εκλογές του 2004 και επανεξελέγη το 2007 και το 2009 και το 2012. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας από το 1994, διετέλεσε ακόμα αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. την περίοδο 1997- 2000, επί Κώστα Καραμανλή και γραμματέας του κόμματος. Εχει διατελέσει δύο φορές μέλος στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Την πρώτη από την θέση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της περιόδου 2007-2009 και την δεύτερη από την θέση του Υπουργού Υγείας το 2012- 2013.

Ο κ. Λυκουρέντζος με ανάρτησή του στο Facebook ευχαριστεί τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και τον υπουργό Γεωργίας Μάκη Βορίδη για αυτή την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Νωρίτερα το Agronews εγραφε:


Ο Γρηγόρης Βάρρας νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον ΕΛΓΑ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

Λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις τα ονόματα που αναλαμβάνουν θέσεις στη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο Γρηγόρης Βάρρας, αναπληρωτής καθηγητής ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου στο ΤΕΙ Άρτας και ο Δημήτρης Μελάς, πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός, ως αντιπρόεδρος του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής Αρκαδίας, αναλαμβάνει θέση προέδρου στον ΕΛΓΑ.

Τα νέα διοικητικά στελέχη θα έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: https://www.agronews.gr/thesmika/180240/dia-heiros-maximou-kai-me-safeis-odigies-varras-kai-melas-sti-dioikisi-tou-upo-katalipsi-opekepe/

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us